Flash går i graven 2020

Flash går i graven 2020

Rasmus Pettersson

Adobes animationsprogram Flash som används flitigt på webbsidor och webbshoppar kommer gå i graven år 2020. Flash byggdes från början av amerikanen Jonathan Gay under namnet SmartSketch, men döptes sedan om till Future Splash Animator. SmartSketch blev ett populärt program för att kunna skapa animationer på webbsidor bland stora företag som Fox och Disney. Macromedia köpte sedan upp FutureSplash 1995, döpte om det till Flash och adderade många nya funktioner som fick Flash att bli ännu mer populärt. Vidare köpte Adobe upp Flash 2005, samma år som YouTube lanserades med flash-filmer.

Flash har i många år varit det mest använda programmet för att skapa animationer och filmer på webbsidor, mobilspel och i applikationer. När Apple lanserade iPhone 2007 hade den inte stöd för Flash, vilket Steve Jobs hänvisade till Flash var osäkert, drog mycket batteri och var överlag dåligt programmerat. Efter detta fick Flash en minskad popularitet och fler gick över till andra animationsspråk som Swift och Silverlight.

Nu har alltså Adobe beslutat att lägga ner Flash år 2020 som fortfarande används på många webbplatser och framförallt i spel på casinon skriver Teknikifokus.se. När det kommer till webbutiker och e-handel ser vi främst Flash i produktfilmer som några av de största webbshopparna i Sverige använder sig av.

HTML5 ersätter Flash

Den största anledningen till att Adobe nu lägger ner Flash är för att videotekniken med HTML5 har kommit så långt och idag blivit en standard som de flesta webbsidor gått över till. HTML5 kräver inte några några instickningsprogram och drar både mindre processorkraft och bandbredd än Flash. Dessutom är HTML5-formatet betydligt enklare att använda för att skapa filmer och du kan enkelt få in videokontroller i filmerna.

Har ni planerat att börja lägga in filmer i er webbutik är det med andra ord smart att välja bort Flash-formatet och istället kika på HTML5!

Uppdaterat Feb 22, 2023

Redaktörer

Rasmus Pettersson
  • Rasmus Pettersson
  • Webbutvecklare med en förkärlek till öppen källkod. Byggt webb som anställd mellan 2010-2020, en hel del åt nya och befintliga webbutiker. Läs mer om Rasmus